web space | free website | Business Hosting Services | Free Website Submission | shopping cart | php hosting


 
 

 

"Arbeit für Dein Volk adelt Dich selbst"

"Reichsarbeitsdienst"

"Arbeit für Dein Volk adelt Dich selbst", "Työ oman kansasi hyväksi jalostaa Sinua itseäsi."

Terveet, tasapainoiset ja onnelliset ihmiset haluavat yleensä olla hyödyllisiä yhteisölleen, ja ehkä juuri siksi ovatkin terveitä? Niinpä suurin osa saksalaisistakin piti itsestäänselvänä asiana suorittaa ne asiat, joita piti velvollisuutenaan sekä sodan että rauhan aikana.

Erilaiset työjärjestöt olivatkin tyypillisiä NS-Saksalle, ja tässä kerromme eräästä sellaisesta."Reichsarbeitsdienst" eli "valtakunnan työpalvelu" oli eräs niistä järjestöistä joiden avulla 30-luvun suuret työttömien joukot vedettiin nopeasti toivottomasta olemisestaan hyödylliseen työhön ja osaksi itseäänkunnioittavaa ja eteenpäin katsovaa Saksan kansaa.

"RAD" merkitsi myös uudenlaisen saksalaisen naisen ensiesiintymistä historian näyttämöllä. Vaikka järjestön ylimmät johtoasemat pysyivät tiukasti miesten käsissä, Arbeitsmädelit toimivat omissa osastoissaan saaden sodan kuluessa yhä "miehisempiä" tehtäviä, päätyen ilmavalvonnan kautta jopa It-tykkien miehistöön.

Reichsarbeitsdienst perustettiin v.1935, ja ensin velvoitettiin kaikki 18-25 -vuotiaat toimettomat miehet liittymään järjestön riveihin kuuden kuukauden palvelus-jaksoksi. Ensimmäisen maailmansodan voittajat olivat keksineet kaikenlaisia rajoituksia Saksan taloudelle, ja 20-luvun lopulla alkanut lama oli osin siitä syystä iskenyt Saksaan poikkeuksellisen ankarasti. Muistutamme, että työttömyyskorvaukset ja ylipäätään köyhistä huolehtiminen oli siihen aikaan maailmalla harvinaista ja sattumanvaraista. Saksan ratkaisu oli erinäisten suurien töiden teettäminen miesvoimalla, ja RAD:in kaltaiset organisaatiot.

inflaatio

Konkurssien, suurtyöttömyyden ja hyperinflaation kurimus oli jättänyt raskaan ja masentaman jäljen saksalaisten tajuntaan, ja nyt oli luvassa pakkotyötä!? Työ RAD:in moottoritie-montuissa, tulvapadoilla ja kanavilla oli nimittäin lakisääteinen velvollisuus. Ehkä moni nykyajan pullamössö-sukupolvien edustaja vieroksuisi kovaa komentoa, mutta onko hänellä koskaan ollut oikea nälkä?

työn iloa!

Siinä oli todellistä Työn Iloa: Kuopalta kuopalle lapiot olalla iloisesti marssien hyvässä miehisessä seurassa entisten Reichswehrin kapiaisten ja SA:n katutappelijoiden (="natseja") johdolla. Kunhan vain tämä systeemi saataisiin Suomeenkin, puolittuisi työttömyys jopa yhdessä vaalikaudessa? Mitäs sanot, Paavo Lipponen??

Entiset "työttömien armeijassa" toimettomina, nälissään ja häpeissään viruneet eivät olleet kiitollisuudenvelassa kenellekään siitä mitä saivat, sillä he korvasivat kaiken mitä saivat moninkertaisesti työpanoksellaan, mikä muuten on ihmisen itsetunnon kannalta varsin rakentavaa vaikkei tämä näkökulma ole nykyisin jostain syystä kovin trendikäs?

Että tulisi varmasti selvästi, että entisen hallinnon aikana työttöminä ja syrjään sysättyinä olleet olivat nyt arvostettuja kansalaisia, heidät kutsuttiin toisinaan komealle juhlapaikalle, valtakunnan ykkös-tyypin kehuttavaksi. Kuva alla. Arbeitsmaidenit ovat nuo valkopaitaiset etualalla.

Tytöillä oli pääsy Reichsarbeitsdienstiin heti alusta alkaen, mutta mm. johtuen tarjolla olevista töistä naisten määrä jäi vähäiseksi. Vuonna 1934 työpalvelun miesten määrä oli 220 000 vain 7347:ää tyttöä vastaan. Koti- ja maatilatyön lisääminen valikoimaan, ja tyttöjen työvelvollisuus 1939 alkaen, tasapainoitti tilannetta. Kun sodan lopulla armeija otti kokonaisia RAD:in mies-yksiköitä riveihinsä, työpalvelun naisistuminen korostui.

RAD ei ollut pelkästään tuotannollinen tai työvoimapoliittinen projekti, vaan sillä oli selvä ideologinen tehtävä, joka paljastuu järjestön sloganista: "Arbeit für Dein Volk adelt Dich selbst." Joku omaan velttouteensa tyytyväinen voi tuomita tälläiset lauseet "fasismina", mutta entäs sitten? Emme edes ehtineet kertoa hänelle, että RAD korosti yhteisöllisyyttä luokkayhteiskunnan status-erotteluun tukeutumisen sijasta, ja kovan ruumiillisen työn siunauksellista vaikutusta ihmisen mieleen. Tästä ei kannattane väitellä liberaalien kanssa, sillä heidän kirkumisensa saattaa raastaa korvia?

Kukaan vanhan polven vasemmistolainen ei unissaankaan erehtyisi pitämään sellaisia käsitteitä, kuin vastuullisuus, rehellisyys, ahkeruus, rohkeus, terveys, lojaalisuus omaa kansaa ja ystäväpiiriä kohtaan, isänmaallisuus ja omien tehtyjen päätösten pitäminen mitenkään "natsilaisina", sillä ne kuuluivat hänen omaan arvomaailmaansakin. Nyt kun "vasemmistoa" eivät ole enää palkka- ja työeduistaan taistelevat duunarit, vaan ylemmän keskiluokan "kyldyyri"- ja virkamiesperheiden joutilaisuuttaan rähinöivät "aktivisti"-toukat, siltä suunnalta kuullaan raivoisaa kätkätystä vähemmästäkin.

Trendiperse-vasemmistolaisen on mahdotonta tajuta kuvan saksalaisen tytön riemua siitä, että hän saa olla mukana suuressa yhteisessä asiassa rakentamassa parempaa tulevaisuutta itselleen ja kaikille kaltaisilleen ihmisille, sensijaan että nuokkuisi toimettomana odottaen sosiaalin almua, jonka vastaanottaminen ilman itsetunnon kärsimistä onnistuu vain synnynnäisille loisille.... -Hetkinen?! Eikös nuorvasemmistolaisilla ollut tässä taannoin oikein "kansalaisliike" työnvieroksunnan puolesta?

"Kraft dürch Freude", "voimaa ilosta", tavattiin sanoa pahassa Natsi-Saksassa, ja elämänilo tuli mm. työstä. Jos onnistut selittämään tämän nyky-vasemmistolaiselle, olet aika etevä: "Mihin 'voimaa' tarvitaan? -Että jaksaa huvitella?? Yksilön itsetunto ei myöskään tule nykyisin siitä, että hoitaa vastuunsa ja on hyödyllinen muille, vaan röyhkeydestä ja itsekkyydestä. Tälläinen "itsetunto" on yhtä todellista kuin silikonitäyte huulessa, mutta tätähän nämä päiväperhoset eivät voi ymmärtää?

Tähän on tultu, kun väärä yksilöllisyys on nostettu ihanteeksi ja terveistä arvoista puhujia on syyllistetty "natseiksi" (-Kuin ne kehtaa noin valehdella?). Uusvasemmiston viimeisiä keksintöjä on myymälävarkauksien kohottaminen "poliittisen protestoinnin" kategoriaan: Ihan oikeesti yllytetään arvostelukyvyttömiä nuoria tunkeutumaan valintamyymälöihin ja varastamaan niistä olutta ja elintarvikkeita, ja tekemään vahinkoa. Jos haluamme kuvitella Reichsarbeitsdienstin "natsi-nuorten" vastakohdan, se on miellä tässä: Vasemmistolaista teeskentelevä kuriton ja vastuuton päivä-kerrallaan-elävä itsekeskeinen nautiskelija.

Kuinkas sattuikaan, nämä mädännäisyyden mannekiinit julistautuvat itse "antifasisteiksi", ja samaan hengenvetoon "fasisteiksi" kaikki jotka kannattavat terveitä arvoja.

Iloisia Arbeitsmaiden-tyttöjä Natsi-Saksassa.

RAD perustettiin 26.7.1935 annetulla asetuksella, jonka ensimmäinen pykälä kertoi jo tarkoituksen:

"Der Reichsarbeitsdienst ist Ehrendienst am deutschen Volke. Alle jungen Deutschen beiderlei Geschlechts sind verpflichtet, ihrem Volke im Reichsarbeitsdienst zu dienen. Der Reichsarbeitsdienst soll die deutsche Jugend im Geiste des Nationalsozialismus zur Volksgemeinschaft und zur wahren Arbeitsauffassung, vor allem zur gebührenden Achtung der Handarbeit erziehen. Der Reichsarbeitsdienst ist zur Durchführung gemeinnütziger Arbeiten bestimmt."

"Valtakunnan-työpalvelu on kunniapalvelua saksalaiselle kansalle. Kaikki nuoret saksalaiset ovat sukupuoleen katsomatta vevollisia palvelemaan kansaansa valtakunnan-työpalvelussa. Valtakunnan-työpalvelun tulee kasvattaa saksalainen nuoriso kansallissosialismin ja kansanyhteisyyden hengessä, ja kunnioittamaan käsin tehtyä työtä. Valtakunnan-työpalvelun tulee tarjota yleishyödyllistä työtä."

Reichsarbeitsdienstin logossa olevaa (miehistä?) lapiota ei ole tyttöjen käyttöön tarkoitetussa versiossa. Swastika, aurinkon symbolina, ja kaksi tähkää "V"-asetelmassa on sinänsä varsin feminiinis-henkinen, mutta emme tiedä oliko se sellaiseksi tarkoitettu?

Työpalvelun nais-osastoissa, "Reichsarbeitdienst der weibliche Jugend", RAD.w.J:ssä, oli v.1938 jo 25 000 tyttöä, enimmillään 100 000, ja tehtävät käsittivät kaikkea ei-niin-raskasta työtä kotiavusta ja maataloustöistä sairaaloiden aputehtäviin. Sodan syttymisen jälkeen "Arbeitsmaidenit" vapauttivat monia miehiä toisiin tehtäviin, -RAD:in miespuolisesta osasta taas Wehrmacht oli kovin kiinnostunut. Tyttöjen tehtäväkenttä laajeni.

RAD-yksikköjä asetettiin myös suoranaisiin sotilastehtäviin, mm. Luftwaffen alaisuudessa ilmatorjuntaan, nimityksenä "Luftwaffe-Flakhelfer". Lokakuussa 1944 vähintään 60 000 työpalvelumiestä oli näissä Flak-pattereissa itärintamalla. Toistaiseksi tämä koski vain miehiä, mutta tytötkin saivat tutustua ilmavalvontaan ja -tykistöön sotatilanteen vaikeutuessa. Kuvassa nuoria työpalvelumiehiä 88-millisen raskaan it-tykin kimpussa.

Reichsarbeitsdienstin tehtävät ja merkitys eivät suinkaan vähentyneet sodan aikana, sillä Luftwaffen ja Wehrmachtin mukana olevat RAD-yksiköt olivat edelleen järjestön alaisia. Tälläistäkin on väitetty, tarkoituksella heikentää brasilialais-saksalaisen Leonora Geier-Cavoan silminnäkijä-lausuntoa Neustettinissä tapahtuneesta Arbeitsmädcheneiden joukkomurhasta. RAD oli jopa organisaationa käyttökelpoinen vielä Berliinin luhistumisen aattona, kun sen ympärille kerättiin viimeisiä epätoivoisia puolustajia Volkstürmiin.


 
 
 

 
 
 

 
 
 

 
 
 
Saksalainen etevä taitelija Herbert Smagon on hyvin riipaisevasti kuvannut monissa töistään Saksan kansan kärsimyksiä toisessa maailmansodassa. Lapsisotilaat IT-tykkien sivulla näyttävät pelästyneiltä, hädissään olevilta lapsilta, ja juuri sellaisia he olivat.

Saksan kaupunkeihin kohdistuneiden terroripommitusten aikana myös RAD:in tytöt olivat paikoillaan, erään heistä saadessa jopa korkean kunniamerkin ihmisten pelastamisesta viimehetkellä palavasta ja sortuvasta talosta keskellä Hampurin tulimyrskyä. Ilmaiskujen ja muiden vaikeuksien pahetessa Reichsarbeitsdienstiin kutsuttiin jo 35-vuotiaita kotirouviakin, kuten allaolevasta julisteesta ilmenee. Huomatkaa, että katuosoite, jossa ilmoittautumisia otettiin vastaan, oli Dresdenissä. Hyvän ja pahan erottaminen toisistaan onkin luultua vaikeampaa?

 
 

"Arbeit für Dein Volk adelt Dich selbst"

 

Takaisin sisällysluetteloon