web space | free hosting | Business Web Hosting | Free Website Submission | shopping cart | php hosting
 
 

 
Israel, länsimaat ja "terrorismin-vastainen sota:

 
"Israel-lobby" ja USA:n ulkopolitiikka,
 
11.09.2001 jälkeen läntinen sivistynyt maailma on tuntenut olevansa piiritetyssä leirissä, barbaarisen terrorismin uhkaamana. Israel, etulinjassa argressiivista Islamia vastaan, on lännen luonnollinen liittolainen, meidän elämäntapamme edustaja Lähi-Idässä. Asia ei ehkä olekaan näin yksinkertainen, sillä on kuulunut kritiikkiä, että USA ja länsimaat ovat sotimassa muiden kuin omien etujensa puolesta? Kaksi tutkijaa Chicagon ja Harwardin yliopistoista USA:sta ovat ottaneet selvää, kenen puolesta USA:n sotilaat kuolevat Irakissa:

Emad Mekay:

Tuore tutkimus sanoo Israelin tukijoiden määräävän USA:n ulkopolitiikkaa

"Washington, 27.03.06 (IPS) - Israelin-mielinen painostusryhmä on ajanut Yhdysvaltain politiikan Lähi-idässä pisteeseen, jossa amerikkalaiset hoitavat enimmän sotimisen, kuolemisen ja jälleenrakennuksen, ja turvallisuushyödyt korjaa Israel, tuore tutkimus väittää.

Yhdysvaltain poliittisesta historiasta ei löydy vertaa tälle tilanteelle”, vakuuttaa selvitys, jonka otsikkona on The Israel Lobby and U.S. Foreign Policy (Israel-painostusryhmä ja Yhdysvaltain ulkopolitiikka).

Miksi Yhdysvallat on ollut valmis siirtämään syrjään oman ja monien liittolaistensa turvallisuuden edistääkseen toisen valtion etuja?” kysyvät tutkimuksen tehneet John Mearsheimer Chicagon yliopistosta ja Stephen Walt Harvardista.

Tuoreeltaan kiivaan keskustelun synnyttänyt raportti vastaa, että syynä on Israelia tukevan ryhmän suuri vaikutusvalta.

Ryhmän taustavoimiksi mainitaan muun muassa seuraavat tahot: American Israel Public Affairs Committee (Aipac), Conference of Presidents of Major Jewish Organisations, Jewish Institute for National Security Affairs, Washington Institute for Near Eastern Policy sekä tuoreina tulokkaina kristittyjen sionistiset järjestöt.

London Review of Books julkaisi maaliskuussa lyhennelmän raportista, mutta tekijät epäilevät, ettei mikään valtavirran julkaisu tohdi tarttua siihen Yhdysvalloissa.

Tutkijat halusivat selvittää, miten Israelin tukijat hankkivat vaikutusvaltansa Washingtonissa. He havaitsivat, että valheellinen kuva Israelista on saatu aikaan muun muassa uhkailemalla lehdistöä, tutkimuslaitoksia ja akateemista väkeä.

...

Selvityksen mukaan Yhdysvallat on toisen maailmansodan jälkeen kanavoinut Israelille tukea 140 miljardia dollaria. Perustelujen mukaan ”Israel on ratkaiseva liittolainen terrorismin vastaisessa sodassa, koska sen viholliset ovat Yhdysvaltain vihollisia.”

Mearsheimer ja Walt huomauttavat, että Yhdysvalloilla on terrorismiongelma paljolti juuri siksi, että sen on niin läheinen Israelin kanssa. Heidän mielestään Israelin liittolaisaseman korostaminen liioittelee sen kykyä olla avuksi ja unohtaa sen, että Israelin politiikka vaikeuttaa Yhdysvaltain ponnistuksia.

Tutkijoiden mukaan painostusryhmä on varmistanut Yhdysvalloissa sympatiat Israelille riippumatta siitä, mitä se tekee. Tässä on hyödynnetty monien tiedotusvälineiden pelkoa leimautumisesta juutalaisvastaiseksi ja amerikkalaispoliitikkojen huolta kampanjatukien vähenemisestä.

Maaliskuussa pidetyssä Aipacin vuosikokouksessa edustajainhuoneen republikaaniryhmän uusi johtaja John Boehner vakuutti, ettei hän ikinä salli Israelin-vastaisia lakiesityksiä.

Tutkimus muistuttaa myös, miten tiukasti USA on tukenut Israelia YK:ssa. Vuodesta 1982 lähtien Yhdysvallat on kumonnut turvallisuusneuvostossa vetollaan 32 Israelia arvostellutta päätöslauselmaehdotusta. Määrä ylittää kaikkien muiden pysyvien jäsenten vetojen yhteismäärän.

USA on myös estänyt arabimaita tuomasta Israelin ydinaseita Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n käsittelyyn. Tutkijoiden mukaan lobby on sulkenut tehokkaasti arvostelijoidensa suut. ”Epäilijöiden vaientaminen mustien listojen ja boikottien avulla – tai väittämällä heitä antisemitisteiksi – rikkoo avoimen keskustelun periaatetta, josta demokratia on riippuvainen”, he sanovat. Lukuisat Israelin-mieliset järjestöt hyökkäsivät tutkimusta vastaan ja väittivät sen sisältävän virheitä. New Yorkin osavaltion kansanedustaja Eliot Engel tuomitsi sen olevan ”samaa vanhaa juutalaisvastaista ja antisionistista pötyä”.

Mearsheimer ja Walt sanovat kantavansa huolta Yhdysvaltain politiikasta, koska se lisää maailmassa sotilaallista uhkaa, myös suurvallan eurooppalaisia liittolaisia kohtaan.

Tukiryhmä on estänyt Yhdysvaltain johtoa painostamasta Israelia rauhaan, joten Lähi-idässä jatkuu konflikti, joka toimii kasvualustana ääriliikkeille, tutkijat sanovat.

Painostusryhmän uudet yritykset ”vaihtaa hallitusta” Iranissa ja Syyriassa voivat ajaa USA:n hyökkäämään noihin maihin katastrofaalisin seurauksin, he jatkavat.

Emme tarvitse toista Irakia. Lobbyn vihamielisyys noita maita kohtaan aiheuttaa vähintään sen, että Washingtonin on erittäin vaikea saada niitä mukaan al-Qaidan ja Irakin kapinallisten vastaiseen rintamaan, jossa niiden apua tarvittaisiin kipeästi”, he sanovat.

Inter Press Service
Copyright © 2006 IPS-Inter Press Service. All rights reserved.


 

Kommentit:

Tutkijoiden työ on ollut tärkeää ja suurenmoista, ja se ilahduttaa sekä "äärioikeistoa" että "ei-iskua-irakiin"-liikkeen aktivisteja. Valitettavasti poliittiset päättäjät eivät ole nähneet tilannetta näin selvästi, vaan USA, Englanti ja eräät NATO:oon kuuluvat maat ovat lähteneet hyvässä uskossa "tuomaan demokratiaa" Irakiin.

USA:n johtama liitoutuma onnistui varsin helposti kaatamaan nopealla ja varsin siististi toteutetulla sodalla Saddam Husseinin, joka oli julistettu jonkinlaiseksi arkki-pahaksi. Pahaa hän oli tehnytkin, mutta hän oli Lähi-Idän viimeisiä sekulaareja hallitsijoita, joskin hirmu-sellainen. Saddamin jälkeinen Irakin hallitus on nyt suurissa vaikeuksissa uskonnollisten ryhmien vaatimusten kanssa.

Isalmistiset fundamentalisti-terroristit, jotka osin toimivat Euroopassa olevista turvapaikoistaan käsin, ovat onnistuneet muuttamaan Irakin samanlaiseksi terrorin ja kauhun tyyssijaksi jollainen Libanonin Bekaan-laakso oli pahimmillaan. Sota on päästänyt terrorin valloilleen, ja se kohdistuu tavallisten irakilaisten arkielämän häiritsemiseen, ja olojen pitämiseen epävakaina. Juuri tähän terroristit pyrkivätkin.

Al-Qaeda on itse avoimesti ilmoittanut, että se pyrkii Irakin sodan laajenemisen kautta tuottamaan kansainvälisen kriisin, jonka kautta saavutetaan koko maailman islamistinen tasavalta. USA:n ja Israelin politiikka näyttää vaarallisella tavalla tukevan islamistien suunnitelmia?  

 

 

  

 

 
Takaisin avaussivulle / Back

 
Google